Portské víno

Portské víno je také známo jako Vinho do Porto. Je to portugalský styl alkoholizovaného vína vznikajícího v údolí Douro v severní ch oblastech Portugalska. Je to charakteristické sladké červené víno, které často bývá servírováno jako desertní víno, můžeme se s ním setkat také v suchých, nebo polosuchých bílých variantách. Alkoholizovaná vína v portském stylu jsou také produkován i mimo Portugalsko, zejména v Austrálii, Jižní Africe, Kanadě, Indii, Argentině, a ve Spojených Státech. Podle směrnic Evropské Unie, jen víno vyrobené v Portugalsku může být označováno jako Portské. Jinde je situace komplikovanější: vína označovaná Port, mohou pocházed z jakéhokoliv místa světa, zatímco jména Dao, Oporto, Porto a Vinho do Porto, jsou uznávána jako zahraniční, nerodová jména vín vznikajících v Portugalsku.

Portské se vyrábí z hroznů vypěstovaných a zpracovaných ve vyznačených regionech Doura. Produkce vína je často opevněna přídavkem hroznového alkoholu známého jako Aguardente používaného k zastavení kvašení, odcházející zbytkový cukr ve víně, a  tím posiluje alkohol. Zesílení alkoholu je někdy označováno jako brandy, ale to tak torchu připomíná obdobu komerčních koňakům. Víno je před stáčením uskladňováno mnoho let, často v sudech v jeskyních jako například ve Vila Navoa ge Gaia. Víno dostalo své jméno Port v druhé polovině 17. stol. od přístavního města Porta, které leží na místě, ve kterém se řeka Douro vlévá do Atlnatiku a po které bylo mnoho produktů přiváženo na trh, nebo vyváženo do dalších zemí v Evropy. Údolí Doura, ve které je Portské vyráběno bylo stanoveno jako chráněné území v r. 1756.  Toto datum z něj dělá třetí nejstarší definovaný a chráněný vinařský region po Chianti (1716) a Tokaji (1730).